logo

Niet simpelweg op een knopje drukken!

Wat veel mensen niet door hebben als ze kijken naar de hoge prijzen die een fotograaf vraagt, is de hoeveelheid werk die aan de voor en achterkant aan een foto zit. Van te voren heb je een beeld in je hoofd dat je graag wilt uitwerken. Dan ga je op zoek naar een model dat in je plaatje past. En zelfs dat is nog niet zo makkelijk. je kan bijvoorbeeld op Facebook een oproep plaatsen op┬áde verschillende ‘modellenpagina’s’ of je benaderd een modellenbureau. Wellicht heb je iemand in je familie of vriendenkring die in dat plaatje past. Maar als je bijvoorbeeld iets op Facebook plaatst krijg je een stortvloed aan ‘modellen’ die heel graag dat beeld met je willen uitwerken. Maar zit diegene erbij, die in dat plaatje in je hoofd past?

Ronnie Jilderda Fotografie Leeuwarden

Nadenken over de lokatie van de shoot, op welk tijdstip in verband met de lichtval op die plek, welk licht neem je zelf mee of ga je bijvoorbeeld in een studio werken waar je alles zelf in de hand hebt. Heb je zelf een ruimte die je als studio kan inrichten of moet je een studio huren. ┬áStyling en visagie….Vaak kun je wel een make up artist vinden die ook het haar van je model kan doen maar ook in die branche is er zoveel verschil in kwaliteit en prijs. Het is fijn om met een vast team te werken. Je kent elkaar….je weet wat je van elkaar kunt verwachten en je weet dat je op een bepaald niveau werkt waarop je graag wilt werken.

Allemaal zaken waar je op voorhand goed over na moet denken om tot dat beeld te komen dat je in je hoofd hebt. En dan moet je het ook nog eens voor elkaar zien te krijgen om al deze mensen op het zelfde moment bij elkaar te laten komen.

Als dat allemaal is gelukt en het model zit in de make up en is helemaal gestyled zoals je het hebt bedacht, het licht is precies zoals je het wilt hebben…..dan….ja dan is het een kwestie van afdrukken en de juiste pose en vorm in je model zien te krijgen.

 

En dan heb je je ruwe beeld. Ik probeer altijd tijdens het fotograferen zo dicht mogelijk bij het plaatje te komen dat in mijn hoofd zit. Maar je moet altijd het beeld door de post-production halen. Spelen met licht, contrast en uitsnede, oneffenheden weghalen, hier en daar wat recht trekken of opvullen. Kleine dingetjes die de puntjes op de i zetten. Vaak ben je zo geconcentreerd aan het werk met een beeld dat je de tijd en alles om je heen even vergeet. Uiteraard kun je zoveel editen als je wilt en zo lang bezig zijn als je wilt maar uiteindelijk is het de bedoeling dat je tevreden bent met het beeld dat je hebt gemaakt. Owja…. Dan is er ook nog zoiets als smaak… Over smaak valt uiteraard niet te twisten. Het is goed om te weten dat wat jij waanzinnig mooi vind, voor een ander volslagen onzin is. En vaak krijg je die meningen ook te horen. Dat is alleen maar goed. Je kunt er van leren. Of je laat het langs je heen gaan als je zelf wel blij bent met het resultaat.

 

Al met al lijkt het me duidelijk. Een foto maken is niet simpelweg op een knopje drukken! Het is veel meer dan dat! En dat maakt mijn vak nou juist zo mooi!

 

  • Share

Comments are closed.